ROUTE: We starten in Lima (Peru) en trekken zo verder door de bergen met het openbaar vervoer tot in La Paz (Bolivië). Vanuit Bolivië reizen we terug naar Lima, ditmaal langs de Panamericana (westkust). Vanuit Lima nemen we het vliegtuig naar Buenos Aires (Argentinië), om daar vervolgens een auto te huren en zo Argentinië langs de Pampa en Patagonië te doorkruisen. De laatste dagen van onze reis eindigen we in stijl in Buenos Aires.

donderdag 4 december 2008

Het Lakedistrict...een sprookje

Parque Nacional Perito Moreno
Na El Chalten hebben we nog een lange weg te gaan tot onze volgende stop in het nationaal park van Perito Moreno. De weg is maar half berijdbaar: te veel wind, grote en kleine stenen, putten, stof,…
Maar je kan hier ook aangenaam worden verrast als plots, in the middle of nowhere, de weg overgaat in asfaltweg. Gewoonweg zalig! Het is al donker als we in het park aankomen. De camping aan de ingang van het park is verdwenen maar we mogen van de parkrangers één nacht onze tent opzetten. De volgende dag rijden we 16 km verder naar een nog wel bestaande camping, aan Lago Burmeister. Er is geen kat te bespeuren, enkel wijzelf :), ons tentje, een groot meer, een bos, 2 condors in de lucht en een vervallen kotteke om je ding te kunnen doen. We blijven 2 dagen en genieten van de rust, de eenzaamheid.

Esquél
Deze stad is de uitvalsbasis voor onze trip naar het volgende nationale park. Alvorens we in Esquél arriveren, rijden we nog langs het stadje Perito Moreno, waar we op een stomme camping slapen, Rio Mayo, om te tanken en Gobernador Costa om nogmaals te tanken.

In Esquél slapen we 2 nachten in een residentie, in een 2pers kamer. Dit is plots luxe! Een TV, een zacht en groot bed, een eigen badkamer, geen wind, warmte...En als we in de stad rondlopen krijgen we het gevoel plots in de beschaafde en bewoonde wereld te zitten.
Parque Nacional Los Alerces
Het park ligt een dikke 35 km van Esquél. Onderweg zien we een 20-tal vogels rondzweven. Er ligt een dood schaap en dus een ideale maaltijd voor roofvogels. Wat blijkt is dat er een aantal condors bij zijn. Pieter probeert dichterbij te komen om foto's te kunnen trekken, niet gemakkelijk!
Aangekomen in het park, zoeken we eerst een gratis campingplaats. Het park is gigantisch (263,000 hectare) dus keuze genoeg. Maar gezien onze eeuwig bestaande luiheid nemen we de eerste die we tegenkomen. Camping 'Las Rocas', verschillende graspleinen met genoeg bomen om de nodige schaduw te vinden. En vlak naast een heel groot, mooi blauw meer. Het toffe aan al die meren is dat al het water drinkbaar is... Daar kunnen we in België nog iets van leren!
De volgende 2 dagen bestaan vooral uit luieren! Enkel uitslapen, in het zonnetje liggen (het is heet en windstil), en om het halfuur het koude water trotseren om afgekoeld te geraken. Een schoon leven...
Maar dan... valavond...
De lucht wordt stilaan donker. Niet alleen van de zon die onder gaat maar ook van de muggen!! En niet 5 of 10 muggen, honderden muggen. Je kan bij schemering niet buiten blijven staan, nog nooit gezien! Dus duik onze tent in en niet meer buiten komen..

De laatste dag in het park gaan we de Alerces bomen bezoeken, 34 km verder. Daar nemen we de boot van Puerto Chucao naar de trail 'El Alerzal'. Je moet de boot nemen, dit is de enigste manier om er te geraken. Met een gids maak je daar een wandeling van 2 uur. De moeite, alleen spijtig dat de gids geen engels spreekt. De apotheose van de trail is de 2500 jaar oude boom 'El Abuelo' (de grootvader) die 55m hoog is en een diameter van meer dan 2 m heeft! (De foto hieronder is een andere boom. Maar deze was veel mooier :) ).

Bariloche
We overnachten in het rustige El Bolsón alvorens in Bariloche aan te komen en genieten ´s avonds van wat sociaal contact met een Ier, een Italiaanse en een Amerikaan. Geweldig trio!
De Ier laat zich meeslepen door Zuid-Amerika door zijn italiaans lief, die net haar haren heeft afgeschoren en een al even heerlijk iers accent heeft. De Amerikaan is net in Chili gestopt met werken als leraar, wat hij haatte. En reist nu wat rond met zijn laptop en zijn hemden en dassen. Hij slaapt op campings, maar had tot voor gisteren geen slaapzak of tent. Dus maakte hij gebruik van zijn hemden om een zacht bed te maken onder de open hemel. Hij overweegt nu om een tent te kopen, zei hij ´s morgen bij een fles wijn :).
Bariloche is een belangrijk punt voor toeristen. Alle info kan je hier vinden rond vliegvissen, mountain biking, skieën, Parque Nacional Nahuel Huapi, trekking, paardrijden, raften,... Hier is duidelijk een overaanbod aan activiteiten.

We vinden een heel leuke hostel, net iets buiten het centrum. Het is een huis/chalet met een aantal dorms en 2 pers kamers, ruime keuken, living met TV, terras, internet en aangename mensen van overal. Het is er zo leuk dat we langer blijven dan voorzien.

De voorlaatste dag gaan we samen met een meisje van Australië de Circuito Chico doen. Met de auto rijden we langs uitkijkpunten, verborgen playa's en het resort LLao LLao, een poepchique hotel.
Ruta de los Siete Lagos
Dit is een befaamde route die langs vele meren en bossen passeert, met prachtige uitzichten onderweg. De weg is niet geasfalteert, maar dat maakt alles zo veel mooier en echter.
Onderweg stoppen we in Villa la Angostura. Een klein maar gezellig stadje waar we mountainbikes huren voor een rit door Parque Nacional los Arrayanes. 24 km heen en terug met het nodige klimwerk en de nodige trappen! Vermoeiend maar leuk! Dat verdient bij aankomst een lekker ijsje.In Junin de los Andes zoeken we een camping mét douches. (Ja, al die gratis campings zijn meestal wel heel mooi gelegen, maar omdat ze gratis zijn is er dan ook niks. Buiten soms een hokje met een gat in de grond, dat dient als wc)

Neuquén
Onderweg naar Neuquén stoppen we in het stadje Villa El Chocon. In deze regio werden in de jaren '90 fosielen gevonden van de grootste vleesetende dinosauriër die wij kennen. Er is een museum aan gewijd, waar wij een kijkje gaan nemen. Indrukwekkend wel!
Neuquén is een grote stad. We stoppen er enkel om te internetten en te eten. De camping moeten we buiten de stad zoeken, maar het is ondertussen al donker.

Uiteindelijk vinden we een camping municipal. Het is eerder een park waar de lokale bevolking aan de rivier wat komt uitrusten, picknicken,... 's Nachts worden we wakker gehouden door jongeren die in het park met hun auto komen rondscheuren en luide muziek spelen. Heeeel tof!

Buenos Aires
Nog 2 dagen rijden tot Buenos Aires. Nog 1x slapen, ditmaal in Santa Rosa. Een drukke stad waar we terug internetten, terrasje, pizza eten en inkopen doen. Onze camping is allesbehalve luxe, maar de mensen die er zitten ontvangen ons hartelijk. 's avonds samen ne sterke drinken en ons beste spaans bovenhalen.
Wat nu...?
Onze planning is lichtjes gewijzigd. We zijn dus niet verder doorgereden naar Mendoza. We hadden besloten om sneller terug in Buenos Aires te zijn. Dan hebben we minder kosten aan de auto. En we zouden ook graag naar de Iguazu Falls gaan met de bus of het vliegtuig en onze reis afsluiten op het strand in Buenos Aires of Uruguay.
We houden jullie op de hoogte...

2 opmerkingen:

Anoniem zei

beter één condor in de hand dan tien in de lucht, niewaar Laurette.....(grappige foto)
Weeral fantastische foto's en avontuurlijke sferen. Koele omhelzing dan maar met die hitte. Binnenkort een héél warme!

Anoniem zei

Hellooww,

Genieten genieten en nog eens genieten...dat is duidelijk wat jullie doen tijdens jullie reis...zalige foto's!!!!

Tot binnenkort!!!Mijne kerstboom staat van vandaag en dat is mijn officieel startshot voor de count down for the return of my dearest LAURALEE!!!

Dikke bees lottie

Dikke bees

Kaart Peru

Kaart Peru
volg de paarse lijn...

kaart Zuid-Amerika

kaart Zuid-Amerika